برنامه یاد بعضی نفرات
 
ایرانیان به آواز بیش از نواختن علاقه دارند
انواع موسیقی و تفاوت غزل با ترانه از نگاه آیت‌الله جوادی آملی؛
ایرانیان به آواز بیش از نواختن علاقه دارند
موسیقی ما - آیت‌الله جوادی‌آملی در پاسخ به پرسشی پیرامون موسیقی ضمن بیان خاطره‌ای در این خصوص، اقسام موسیقی و تفاوت غزل با ترانه را تبیین کرد. این مفسر قرآن در پاسخ به این سئوال که به نظر شما، موسیقی‏های متداول چه تأثیری بر روان آدمی می‌‏گذارد؟ مرقوم داشت: «ابن سینا (رحمه‌الله) در نمط نهم اشارات و تنبیهات می‌‏نویسد: گاهی عارف به «نغمه رخم»، یعنی آهنگ ملایم نیاز دارد تا او را متّعظ کند. در درس مرحوم الهی قمشه‏ای (قدس‌سرّه)، وقتی به این قسمت از شرح اشارات رسیدیم (سه نفر در آن درس حاضر بودیم)، پس از درس، از استاد اجازه گرفتیم تا جناب آقای ربّانی خراسانی که از علمای بزرگ تهران بود (یکی از آن سه نفر)، هر شب پس از درس، یکی از غزلهای استاد را برای ما بخوانند که ایشان هم اجازه دادند.

گاه مناجات، یک جوان را اداره می‌‏کند.‌گاه نیز یک غزل یا قصیده، کمبودهای درونی او را ترمیم می‌‏کند؛ امّا لذت غزل هرگز در ترانه یافت نمی‌‏شود. ترانه لذتی کاذب ایجاد می‌‏کند؛ اما غزل شهدی است که لذت صادق را به همراه دارد و تا پایان عمر با انسان همراه است. غزلهای حافظ و سعدی چنین است.

به هر حال، اگر کسی خود را با ترانه سرگرم کند، در سنین بالا‌تر، خود متوجه می‌‏شود که با ذائقه او هماهنگ نیست، در حالی که انسان با مناجات و غزل انس دیگری دارد. غزل حافظ همیشه می‌‏ماند و هرچه سن بالا‌تر برود، انسان با آن بیشتر مأنوس می‌‏شود.

همه می‌‏دانیم که آهنگهای طرب‏انگیز، خوی حیوانی را در ما زنده می‌‏کند. آهنگهایی که فرشته‏مَنِشی را در آدم احیا می‌‏کند، به انسان سبکباری می‌‏دهد و بشر را از شهوت و غضب دور می‌‏کند نیز می‌‏شناسیم. به آهنگهای مشکوک گوش نمی‌‏دهیم.

موسیقی بر سه قسم است: ۱. موسیقی‏ هایی که حالتی روحانی در انسان ایجاد می‌‏کند که اشکال ندارد. ۲. موسیقی‏هایی که به مجالس لهو و لعب اختصاص دارد و شهوت را تحریک می‌‏کند که این دسته نامشروع است. ۳. دسته‏ای از موسیقی‏‌ها هم مشکوک است، پس با داشتن راه صحیح، دیگر به دنبال مشکوک نمی‌‏رویم. خواندن غزل‌ها و مناجات‌ها با صدای خوب، خصیصه ما ایرانیان است. ما ایرانیان به آواز بیش از نواختن علاقه داریم که بسیار خوب است و بیش از آن هم نیاز نیست.

در فرهنگ شیعی ما، مستحب است کسی که اذان می‌‏گوید، «صیّت»، یعنی خوش صوت باشد تا نیاز قوه سامعه تأمین شود. اشعار خوبی وجود دارد که اگر با صدای خوش خوانده شود، این نیاز انسان را تأمین می‌‏کند. از طرفی، اشعاری که در اثر پیمودن این راه فرا گرفته، همه عمر برای او می‌‏ماند و هرچه سن بالا‌تر می‌‏رود، بهره او از این اشعار بیشتر می‌‏شود».
منبع: 
ایسنا
تاریخ انتشار : سه شنبه 31 خرداد 1390 - 00:00

برچسب ها:

دیدگاه‌ها

سه شنبه 15 اسفند 1391 - 17:48

جالب
مرسی موزیک ما

سه شنبه 15 اسفند 1391 - 17:48

ostad javadi amoli marde bozorgi hastand , sohbatashun dar morede musighi besiyar delneshin va zibast
mamnun az musicema

سه شنبه 15 اسفند 1391 - 17:48

با درود بی کران!
با سپاس فراوان از موسیقی ما بایت درج این مقاله.
به درستی که اگر جایگاه ترانه و شعر به درستی شناخته می شد، دیگر شاهد انتشار موزیک های سخیف در بازار پر تلاطم موسیقی نبودیم!

سه شنبه 15 اسفند 1391 - 17:48

بسیار ممنونم از تیم مدیریت !

من امروز با این سایت آشنا شدم و فهمیدم این سایت بر خلاف 99 درصد سایت های موسیقی علاوه بر رعایت کپی رایت و احترام به تولید کننده ، امکانات خوبی هم برای بازدید کننده قرار داده .

واقعا از تیم مدیریت تشکر میکنم .

در ضمن استاد جوادی آملی یکی از عالم ترین افراد عصر حاضر در جهان هستن .
آدم تیز بین میخواد تا جواب سوالاتی که برای عموم مبهم مونده رو از ایشون بپرسه و علم این حضرت عالی قدر رو به ما هم برسونه !

افزودن یک دیدگاه جدید

محتوای این فیلد خصوصی است و به صورت عمومی نشان داده نخواهد شد.

Plain text

  • هیچ تگ HTML ی مجاز نیست.
  • آدرس صفحات وب و آدرس‌های پست الکترونیکی بصورت خودکار به پیوند تبدیل می‌شوند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.



دانلود ایرانیان به آواز بیش از نواختن علاقه دارند | موسیقی ما