گفت و گو با «امیر کنجانی» که دو شب گذشته «کودک خاموش» با آهنگسازی او جایزهی اسکار را دریافت کرد
قرار بود موسیقی «کودک خاموش» را آهنگسازی که نامزد بفتا بود، بنویسد
موسیقی ما- «امیر کنجانی» -آهنگساز ، رهبر ارکستر، وضعیت پرداز (Situation maker)و طراح پرفورمنس- شاید در جهان شناخته شدهتر از ایران باشد. به لیستِ اجراهای او نگاه کنید: «کوئین الیزابت هال لندن، بلک هیث هال ، فستیوال اشلی وود ، فستیوال ایثر» به اینها باید همکاری با رهبران و نوازندگان تراز اولی چون کلارک راندل، رهبر اکستر سمفونیک بیبیسی پیتر مانینگ، اِل اِی فیلارمونیک و سولیستِ هارپ شاند ویلیامز را نیز اضافه کرد. اما او چندان اهلِ هیاهو نیست؛ چون معتقد است «خلوت» در پروسه ی خلق مهمترین اتفاق است؛ تنهایی و خلوتی که «خاطرِ جمع» داشته باشد. به خاطر همین خاطر جمع هم مدتی از « ترینیتیِ لندن» استعفا میدهد؛ چون میگوید: «پیش از این برای شفا بخشی مینوشتم اما از زمان ورودم برای شما و در و دیوار می نویسم.»او از دانشگاه کَل آرتزِ آمریکا و دفتری که ده قدم با دفتر دیوید رزمبوم و تیم برتن فاصله داشت، هم استعفا میدهد. «خلوت» و «خاطر جمع» برای او از هر چیزِ دیگری مهمتر است. «کنجانی» تحصیلات آهنگسازی خود را در کنسرواتوار ترینیتیِ لندن و انستیتو کالیفرنیا (دانشگاهی که والت دیسنی آنرا برای تحصیل و تحقیق در مورد هنرهای چند وجهی ساخت) در زمینه آهنگسازی معاصر و پرفورمنس ادامه داده است و در سالِ 2011 برنده بورسیه مدرسه دارتینگتن شد. در سال ۲۰۱۴ کَل آرتز به او سفارش نوشتن یک کنسرتو پیانو را داد و همان سال این کنسرتو توسط پیانیست شهیر آمریکایی و نامزد جایزه گرمی «ویکی ری» و رهبر اِل اِی فیلارمونیک اجرا شد. او همچنین در دو سال پیاپی ۲۰۱۷ و ۲۰۱۸ نامزد دریافت مدال طلای آهنگسازی از دانشگاه سلطنتی بریتانیا شده است. سیستم رهبری لامپ های برقی او جایزه لایت ورک فستیوال لندن را برد و آلبوم اشعار شاملو در ایران را به همین روش به بازار عرضه کرد.از فعالیتهای آکادمیک کنجانی، میتوان به حضور در دانشگاههای کَل آرتز آمریکا (به عنوان لکچرر در رشته های آهنگسازی، ارکستراسیون و پرفورمنس)، کنسرواتوار ترینیتی لابانِ لندن(به عنوانه استاد میهمان) دانشکده ی هنرهای زیبای تهران و دانشگاه هنر تهران (به عنوانه استاد میهمان) اشاره کرد و قطعات او در دانشگاههایی چون، رویال کالج، رویال آکادمی، رویال نردرن، دانشگاه سلطنتی اسکاتلند و...اجرا شده است. آخرین فعالیت کنجانی در زمینه ی موسیقی فیلم مربوط به فیلمِ کوتاهی است محصول کشور بریتانیا-کودک خاموش که نامزد وبرنده جایزه اسکار ۲۰۱۸ شد. با او دربارهی بخشی از فعالیتهایش به گفتوگو نشستیم:
.
.
.
.
- از موسیقی فیلم «کودک خاموش»- فیلمی که به تازگی توانست جایزهی اسکار را دریافت کند- شروع کنیم، چطور کاندید نوشتنِ آن اثر شدید؟
- گفتید که برای ساخت موسیقی از خودگذشتگیِ لازم را ندارید، دربارهی چالشی که در این زمینه با کارگردانان دارید، توضیح میدهید؟
- شما جریان موسیقی فیلم در ایران را دنبال میکنید؟
- کدام کارگردان به نظرتان بهترین استفاده از موسیقی فیلم را کرده است؟
- شما در ایران دو پرفورمنس با نامِ «استخوان» با حضورِ پگاه آهنگرانی و ستاره پسیانی و «خارش» با حضورِ «بهناز جعفری»، «حسن پور شیرازی» اجرا کردید، به نظر میرسد که ما در ایران همچنان با واژهی «پرفورمنس» مساله داریم و به نظرِ جامعی در این خصوص نرسیدیم. تعریف شما به عنوان کسی که به صورت تخصصی در این زمینه فعالیت کرده است، از «پرفورمنس» چیست؟
- به هر حال خیلی از این اتفاقات در ایران برای اولین بار رخ میدهد.
- چه عواملی در ایجاد یک پرفورمنس نقش دارند.
- شما به عنوانِ یک موزیسین، در اجرای پرفورمنس «خارش» تا چه اندازه موسیقی را دخیل کردید؟
- پرفورمر یا بازیگر؟
- چه فرقی با هم میکند؟
- موسیقی اثر از پیش نوشته شده بود؟
.
- نحوهی رهبری نوازندگان که در سه طبقه قرار داشتند، چگونه بود؟
.
- دربارهی این شیوهی رهبری با «لامپ» توضیح بیشتری میدهید؟
- در «استخوان» هم موسیقی نقش مهمی داشت.
- این «لوله»ها که به پیانو وصل شده است، از ابداعاتِ شما در این حوزه است؛ در این باره توضیح بیشتری میدهید؟
- و خب حاصلِ خوبی هم داشت.
- شما سازهای دیگری هم ابداع کردهاید.
- صدای «سویدا» از یک سیم است؟
- با آرشه نواخته میشود؟
- نت هم میشود برایش نوشت؟
- ماجرای ساخت قطعه برای هفتادمین سالگردِ دفاع بریتانیا چه بود؟
.
- آقای کنجانی شما فعالیتهای موسیقی کلاسیک در ایران را هیچ دنبال میکنید؟
- و به چه نتیجهای میرسید؟
- چرا؟
.
- با همهی اینها سطح کیفی نوازندگان را در مقایسه با نوازندگانِ خارجی چطور میبینید؟
- چگونه؟
منبع:
سایت موسیقی ما
تاریخ انتشار : یکشنبه 20 اسفند 1396 - 09:00
افزودن یک دیدگاه جدید