چرا اهالی موسیقی سنتی در قبال جام جهانی بیتفاوت بودند؛
سکوت سنت
امیر بهاری
[ روزنامهنگار ]
این جام جهانی حال و هوای دیگری برای موسیقی ایران داشت. جدای از قطعه ای که بطور رسمی به احسان خواجه امیری سفارش داده شد و 40 قطعه ای که صدا و سیما تولید کرده بود، چندین قطعه دیگر بطور خود جوش برای این رویداد بزرگ ورزشی- اجتماعی ساخته شد.
بگذریم که به جز یکی دو قطعه تقریبا تمام آثاری که برای جام جهانی خوانده شده یا تکراری بودند یا ترانه بسیار ضعیفی داشتند. نکته جالب در این میان سکوت موسیقی سنتی بود. دریغ از یک قطعه برای این ایام پر شر و شور که تمام جامعه ایران در تب و تاب بودند. استاد شجریان تنها چهره این جریان بود که مدام از فوتبال حرف زد و نوشت. کسی که به سختی نظر می دهد حتی درباره اتفاقات مربوط به موسیقی اما از فوتبال نوشت و تحلیل کرد تا دل مردم را بیش از پیش به دست بیاورد.
مدت هاست که بحث مهمی در میان بخشی از هنرمندان موسیقی سنتی مطرح می شود که چرا این موسیقی مخاطب گسترده ندارد. اگر این بحث را کنار بگذاریم که یک موسیقی رادیکال اساسا مخاطب گسترده ای ندارد و موسیقی سنتی هم یک موسیقی با جهان خاص برای رواج زیبایی شناسی خاص است، ولی نقاط عطفی هستند که یک هنرمند می تواند از آنها برای ترویج یک اندیشه هنری استفاده کند. این نقاط عطف معمولا زمانی پیش می آید که اتفاقی ملی رخ می دهد و مردم بسیاری با آن هم سو هستند . مثلا کدام ایرانی هنگام بازی با آرژانتین بی تفاوت نشسته و فعالیت روزمره اش را انجام داده و نه تلویزیون را روشن کرده و نه به رادیو گوش کرده. اگر ایران را 80 میلیون جمعیت در نظر بگیریم این اتفاق حداقل برای 75 میلیون نفرش اهمیت داشته است. یعنی وقتی یک خواننده می خواند :«یوزپلنگان...» دارد با دل جمعیت چند میلیونی همراه می شود. اگر کارش را درست انجام داده باشد بدجوری در دل مردم جا باز می کند.
آیا موسیقیدانان سنتی دون شان خودشان دانسته اند برای غرور ملی 80 میلیون نفر یک قطعه 5 دقیقه بسازند ؟ یا اینکه اهالی موسیقی سنتی معتقدند نباید کار سفارشی کرد حتی برای دل مردم؟ اینگونه نیستند و پای امتیازات دولتی بیفتد خیلی از آنها پیش قراول اند.
من آمار کوتاهی می دهم برای آن بخش از آهنگسازان و هنرمندان موسیقی سنتی که تصورشان این است که کار ساختن برای فوتبال و تب و تاب جام جهانی و این قبیل چیزها دون شان یک هنرمند اصیل است؛ سال 1978 که ما هم در جام جهانی بودیم، موسیقی جام را انیو موریکونه ساخت. سال 1982 قطعه جام جهانی را پلاسیدو دومینگو خواند، خواننده که او را در کنار پاورتی نابغه های تنور قرن بیستم می دانند. سال 1998 موسیقی جام جهانی را ژان میشل ژار ساخت، سال 2002 ونجلیر و همین امسال هم کارلوس سانتانا یکی از هنرمندانی بود که قطعه ای برای جام ساخت.
نکته ای که از مطلب فوق بسیار مهمتر است به جایگاه مردم در موسیقی باز می گردد تمام هنرمندان حاضردر جریان چاووش معتقدند ما با مردم همراه شدیم، صدای مردیم شدیم، نتوانستیم به خواسته مردم بی توجه باشیم و .... یک انقلاب را نمی توان با یک جام جهانی مقایسه کرد اما از این جهت که مردم در متن بودند سیاست و فوتبال خیلی فرقی ندارند تازه اگر یک تیم ببرد یا ببازد پای خون ، جان و جهانی در میان نیست. پای خوشی و غم یک ملت در میان است که هنرمند می تواند زیرک باشد و به آن توجه کند. فوتبال ورزش محبوب همه ایرانی هاست حتی اگر بازیکنانش فرهیخته نباشند، این پدیده بخش عمده ای از فرهنگ ما را شکل می دهد و بی توجهی به آن یعنی اینکه یا هنرمند ما از اهمیت این مسئله خبر ندارد و یا اینکه شان هنر خودش را اجل بر آن می داند. مردم هم زمانی که به خیابان می آیند تا مفهومی را بیان کنند مردم اند هم زمانی که متحد ، فارغ از اینکه فدراسیون دولت دهم است یا یازدهم ، به تیم ملی شان عشق می ورزند.
دست آخر اینکه موسیقی سنتی یا حداقل آن بخشی از هنرمندان موسیقی سنتی که نگران معضل مخاطب برای این موسیقی هستند، می توانستند از این امکان بهره ببرند و با همراه شدن با مردم برای خودشان هم آوردی داشته باشند.
منبع:
اختصاصي سایت موسيقي ما
تاریخ انتشار : چهارشنبه 11 تیر 1393 - 22:10
دیدگاهها
ميگما من براي جام جهاني نخوندم يه وقت بد نشه والا اخه كم مونده بود سوپور محلم واسه بچه هاي تيم ملي اهنگ بده بيرون بد شما اومدي ميگي چرا اهل سنت خاموش بودن بيخيال بابا بجاي كه پست راجع به نخوندن ترانه ي بچه هاي سنتي بزارين يه پست با تيتر درشت بزاريد كه چرا اهنگ رسمي تيم ملي كه بايد بارها و بارها از تلوزيون پخش ميشد بعد از كلي حاشيه سازي و دردسر و توهين و انتقاد به احسان خواجه اميري اهنگشو كه ترانه ي رسمي تيم ملي بود و پخش نكردن با اون همه حرفا و دردسرها بعد از كلي اعصاب خرد كردن اخرشم دروازه هاي دنيا رو پخش نكردن خب نميخواستن پخش كنن چرا سفارش دادنو احسانو اذيت كردن لابد قصدشون خرد كردن شخصيت احسان بوده نه ساخت ترانه واسه تيم ملي بله
موسيقي ما خواهش ميكنم به اين مطالبي كه گفتم بپرداز و شفاف سازي كنو بازشون كن اين مهمتره چون ما طرفداراي احسان ديگه نميتونيم تحمل كنيم بايد از احسان عذر خواهي كنن همه ي اونايي كه اذيتش كردنو اخرم ترانشو پخش نكردن و با اين كارشون شخصيتشو و خودشو تحقير كردن اين خواسته ي ما طرفداراشه بايد از احسان عذر خواهي شه ممنون ميشم پستش كنين و كمك كنين
موضوع جالبی بود که پرخداتید
برای من هم عجیب بود . با توجه به حضور نسل جدید و روشن تر موسیقی اصیل ایرانی به نظر من هم باید این هنرمندان در عرصه ها اجتماعی حضور پررنگتری داشته باشند و با مخاطبان ارتباط بیشتری بگیرند
این طرز فکر که این موضوعات دون شان ماست باعث نابودی موسیقی ایرانی خواهد شد
به شدت موافقم... دوری از ذهن ایرانی، یعنی مرگ تدریجی هنر و هنرمند.
تجربه این را نشان داده است... به تاریخ وفادار باشید!
بهتر! نباید سطح و ارزش موسیقی سنتی رو به خاطر جذب مخاطب پایین آورد! مخاطبی که از موسیقی سنتی فقط چرا رفتی همایون شجریان رو (که اونم اصلا سنتی و ایرانی نیست) گوش میده,همون بهتر که جذب موسیقی سنتی نشه! سطح سلیقه ی مخاطبا خیلی خیلی پایینتر از حدی شده که بشه مجذوب موسیقی سنتیشون کرد! جذب مخاطب به قیمت نابود کردن اساس و اصول موسیقی سنتی؟!؟!؟!؟!؟ اصلا درست نیست!!!!
با تشکر از تیز بینی شما و این که به موضوع جالبی پرداختید باید بگم که من هم با نظر شما موافقم و مطمئنم که اگر هنرمندان به این موارد بپردازند با توجه به پتانسیل و غنا این موسیقی می توانند از همراهی بخش بیشتری از مردم برخوردار باشند و حتی از نظر من توجه به این نکات در برخی موارد بسیار مهم می باشد
آن هم نه به خاطر موسیقی بلکه به خاطر خود مردم تا آنان را بیشتر با موسیقی و هنر ناب آشنا کند البته هنرمند باید توجه داشته باشد که سطح کار خیلی پایین نیاید
چرا اهالی موسیقی سنتی در قبال جام جهانی بیتفاوت بودند؛
مگه لازمه هر کی یه اهنگ بخونه این جو خیلی بدی شده وقتی کارهای خوبی تولید نمیشه برای چی ساخته بشه .
موسیقی سنتی تنها در یک شرایط میتونه از رکود دربیاد... اونم اینه که یه خواننده بسیار بزرگ سنتی خون(مثلا استاد شجریان) با استاد محسن چاوشی کبیر یک کار به صورت مشترک اراعه بدن....
اینطوری بازم موسیقی سنتی دیده میشه
خب مثلا بیان برای تیم ملی بخونن که چی بشه؟؟؟؟ این همه خواننده خوندن چه اتفاقی افتاد؟ نمیدونم این اقای زمانی اومد خوند یا علی بگو دوباره خدا هوامونو داره قهرمانیم دوباره چی شد؟؟؟ بدتر یه پنالتی برامون نگرفتن و تو دقیقه 90 به بعد گل خوردیم!!!! دیگه وقتی کاملا مشخص و واضح و مبرهن هستش که تیم ملی میخواد بره در جام جهانی نقش مترسک رو ایفا کن چه احتیاجی به اهنگ خوندنه؟
دوستان و دشمنان عزیز من ای دی همیشگیم 2.146.131.70 هستش و هرکسی با اسم من نظر داد و ای دیش این نبود بدونید تقلبیه!!! البته میدونم واستون مهم نیست و واسه ی خودم هم مهم نیست چون من در کل ادم تنهاییم و مثل زندگیم در این سایت هم دوستی ندارم و در واقع بهتره بگم دلم هم نمیخواد دوستی داشته باشم و واسه همین کسی هم به جای من نظر بده و بخواد خرابم کنه هم مهم نیست چون دوستی وجود نداره که بخواد با این حرفا دوستیش رو باهام به هم بزنه ولی در هر حال این موضوع رو گفتم تا مشکلی پیش نیاد!!!!
اقای نوید شما و دوست تقلبیتون هم نظرید
پس نگران نباشید
شاید صدای سنتی واسه جام جهانی خوب در نیاد....البته خیلی وقتا سنتی از پاپ بهتر بوده
به اعتقاد من اگر گروه چارتار یه کاری ارائه میکردند جالب میشد...چون مخلوطی از سنتی و پاپه
اقای ترابی چه ربطی داره؟؟؟ینی اگر اقای زمانی نمی خوندند ما میبردیم؟؟؟؟؟چرا حرف بی حساب میزنی محترم؟؟؟؟اهان شما ناراحت این هستی که اقای خاص کاری نکردند؟؟؟؟اشکال نداره....4 سال فرصت دارن...
اونی تقلبیه که ای دی الکیشو توی همه پستا مینویسه تا بقیه به تقلبی بودنش پی نبرن... اصلا چرا باید کسی بیاد ای دی تورو حفظ کنه؟! درضمن چرا میخوای منو تنها و گوشه گیر نشون بدی اتفاقا من دوستای خوبی برای خودم دارم کسانی که اونام بیشترشون عاشق استاد چاوشی هستن... امیدوارم کاربرای سایت نظرای نوید جعلیرو دیگه دنبال نکنن و اگه بحثی دارن با خودم درمیون بذارن. اصلا کمی به ادبیات این اقا یا حتی شاید خانم توجه کنید میفهمید این من نیستم همین و تمام.
اونی تقلبیه که ای دی الکیشو توی همه پستا مینویسه تا بقیه به تقلبی بودنش پی نبرن... اصلا چرا باید کسی بیاد ای دی تورو حفظ کنه؟! درضمن چرا میخوای منو تنها و گوشه گیر نشون بدی اتفاقا من دوستای خوبی برای خودم دارم کسانی که اونام بیشترشون عاشق استاد چاوشی هستن... امیدوارم کاربرای سایت نظرای نوید جعلیرو دیگه دنبال نکنن و اگه بحثی دارن با خودم درمیون بذارن. اصلا کمی به ادبیات این اقا یا حتی شاید خانم توجه کنید میفهمید این من نیستم همین و تمام.
برای نوید قلابی متاسفم که باعث شده همه فکر کنن من در جواب نظرای خودم نظر میذارم و کمبود دارم و دنبال توجه هستم. دوستان بدونید که من هیچ کمبودی ندارم.بقیه کمبود دارن که دارن از اینکه من اسمی برای خودم توی این سایت در کردم و تاحدودی مشهور شدم سوع استفاده میکنن.
درود بر چاوشی کبیر و طرفدارانش که با همه فرق دارن و بقیه ازشون تقلید میکنن.
همینم مونده بود...این همه آدم خوندن چی شد؟؟؟؟؟ جز اینکه یه مدتی گوشمون پر شده بود از آهنگهای ضعیف.
همون آهنگ رسمی رو هم که پخش نکردن!!!متاسفم.جاش کلی آهنگ بی ربط (یوزپلنگان...) پخش کردن.
واقعا جای تاسف داره. چه بهتر که اهالی موسیقی سنتی خودشونو کوچیک نکردن و کاری منتشر نکردن.
آقای امیر بهاری! چیزیکه من توی شبکه های اجتماعی دیدم، سازنده یوزپلنگان دلِ 70-80 درصد مردم ایران رو بدست آورده .در ضمن بهترین حالت موسیقی سنتی رو در موسیقیِ یوزپلنگان شنیدیم که با شرایط فوتبال و گوش های امروزی تلفیق شده بود اون بیات ترک زیبایی که خوانده شده بود، اون ترانه ی ساده و بسیار تاثیرگذار و اون سه تار ِ استادانه ای که کاملا ایرانی صدا میداد بهترین نمونه ای بود که در کل تاریخ ورزش این کشور برای حمایت از تمام اصالت ها و ریشه های هزاران ساله ی ایرانی داشتیم
افزودن یک دیدگاه جدید