گفتوگو با طاها و شایا شجاعنوری که نامشان با گروه «دنگ شو» سر زبانها افتاد
موسیقی خوب آسفالت را میشکافد
نیما حسنینسب: هم اسم عجیب و کنجکاوی برانگیزشان، هم سابقه فرهنگی و حضور سینمایی پدرشان علیرضا شجاعنوری، هم دو، سه اجرای موفق و پر سر و صدای اولشان و هم از اینها مهمتر، حس و حال خوب و دلچسب و تر و تازه موسیقی و ترانههایشان بود که باعث شد یک گروه جوان و بیتجربه، بدون پشتوانه آکادمیک، با تکیه بر هوش و غریزه و سلیقهیی که وارد کارشان کردند، خیلی زودتر از آنچه تصورش میرفت میان اهل هنر و مخاطبان موسیقی برای خودشان نامی و جایی دست و پا کنند. «دنگ شو» علاوه بر نام یک گروه موسیقی، یادآور حس ویژه و بکری در ذهن و گوش بخشی از علاقهمندان موسیقی ایرانی است؛ آنهایی که از تکرار و بیتنوعی فضای سنتی و بیکیفیتی بازار پاپ و هرج و مرج حاکم بر موسیقی فیوژن (تلفیقی) در سالهای اخیر دلزده بودند و دنبال «چیز دیگری» میگشتند که بشنوند. کارهای گروه دنگ شو تا امروز تعریف درست و مشخص و بیدستاندازی از این «چیز دیگر» در فضای موسیقی ما بوده است. گرچه بیمهریها و سوءتفاهمهای همیشگی دنیای موسیقی و تسلط سلیقهها و بدگمانیها در نظارت و ممیزی هنری دامنگیرشان شد و مدتی نه چندان کوتاه از عمر هنری و خلاقهشان صرف کلنجار با آن و جستوجوی راهحلی برای رفع این سوءتفاهمها شد. این روزها اما به نظر میرسد که سایه سنگین این گرفتاریها از سر دنگ شو و خیلی از دیگر جوانهای خلاق و هنرمند ایرانی برداشته شده و اینها قرار است مزد عشق و پایبندیشان به ایران و ایرانی را بگیرند و مثل بسیاری از استعدادهای شاخص دوران اخیر آواره و سرگشته آن سوی آبها نباشند. در آستانه فصل جدید و حضور رسمی.
دنگ شو در فضای موسیقی و فعالیتهای متنوع این روزهایشان، مرور شرایط شکلگیری و رشد گروه و آنچه در این سالها از سر گذراندند، حکایتی جذاب و شنیدنی و پر از قصههای تلخ و شیرین است. به انگیزه و بهانه شنیدن همین چیزها پای صحبت طاها و شایا شجاعنوری نشستیم تا برایمان تعریف کنند این دنگ شو اصلا از کجا آمد و چه شد که به اینجا رسید؟ قصه مفصلی که اگر فقط اندکی «دنگ» باشید، برایتان جذاب و شنیدنی است؛ درست مثل بعضی قطعهها و ترانههای شنیدنی دنگ شو...
.
دنگ شو در فضای موسیقی و فعالیتهای متنوع این روزهایشان، مرور شرایط شکلگیری و رشد گروه و آنچه در این سالها از سر گذراندند، حکایتی جذاب و شنیدنی و پر از قصههای تلخ و شیرین است. به انگیزه و بهانه شنیدن همین چیزها پای صحبت طاها و شایا شجاعنوری نشستیم تا برایمان تعریف کنند این دنگ شو اصلا از کجا آمد و چه شد که به اینجا رسید؟ قصه مفصلی که اگر فقط اندکی «دنگ» باشید، برایتان جذاب و شنیدنی است؛ درست مثل بعضی قطعهها و ترانههای شنیدنی دنگ شو...
- اینطور به نظر میآید که در سالهای اخیر فعالیت گروه دنگ شو روی موسیقی فیلم و سریال متمرکز شده است. این تعبیر درستی از شرایط این روزهای گروه دنگ شو است؟ اگر درست نیست چه دلایلی باعث این تصور و تلقی شده است؟
- مدیران قبلی مشخصا درباره دلایل مجوز ندادن به شما چه میگفتند؟
- این نظرات را درباره ترانههای آلبوم «دلتنگ شو» دادند یا درباره کلیت کارها اشکال گرفته شد؟
- با این حال شما در شرایطی که امکان انتشار آثارتان را نداشتید، کماکان محبوب و پرطرفدار ماندید؛ آن هم در فضای امروز موسیقی ایران که گروهها و اسمها خیلی سریع میآیند و میروند و فراموش میشوند. ارتباطتان را با مخاطب و طرفداران در این اوضاع چطور حفظ میکردید؟
- چند بار به این شکل روی صحنه رفتید و برنامه اجرا کردید؟
- اینها جزو قسمتهای تلخ داستان دنگ شو بود ولی گروه شما روزهای خوش و دوران خوبی هم پیش از این سالهای ممنوعیت گذرانده است. دورهیی که اوج اول کار شما بود و محبوبیت و مطرح شدن نام شما به همین دوران بر میگردد. اصلا حکایت دنگ شو و این جنس موسیقی از کجا شروع شد. بیایید قصه دنگ شو را تعریف کنید.
- این نمایش حس ایرانی در موسیقی شما اضافهشدن ساز تنبک بود؟
- در این کار مشاور و کارشناسی هم داشتید که کمک کند تا به این نتایج برسید؟ این مسیر به نظر کارشناسانه و تخصصی میآید تا تجربی و حسی...
- پس شانسی و اتفاقی موزیسین شدید نه با برنامهریزی و محاسبه یا مطالعه؟
- پس خودتان را چه میبینید؟ با توجه به سابقه سینمایی خانوادگی و تجربههای خودتان در فیلمسازی، میشود گفت که کار موسیقی برای شما تداوم مسیر سینماست و خودتان را یک سرگرمیساز اما در فضایی دیگر میبینید؟
- مثلا چه مثالهایی از سینما میزدید؟
- گروه دنگ شو شامل چه کسانی میشود؟ خودتان حلقه اصلی تشکیلدهنده و کلیت این گروه را چطور معرفی و توصیف میکنید؟
- این قضیه تغییر و تنوع خواننده در قطعههای مختلف دنگ شو چیست و در حال حاضر خواننده اصلی گروه کدامشان است؟
- ولی تابستان امسال قطعه «گرم بخند» با صدای سپنتا مجتهدزاده از دنگ شو شنیده شد که مدتی بود کنار ما و در آلبوم یا اجراهای صحنهیی حضور نداشت.
- چرا سپنتا که نخستین خواننده دنگ شو بود و قطعات خاطرهانگیزی با صدای او وجود دارد، این چند سال بهطور مستمر همراه شما نبوده است؟
- این اجرای ارسباران ظاهرا مقطع مهم و تاثیرگذاری درشناخته شدن و تثبیت دنگ شو بود. این نخستین اجرای صحنهیی گروه بود یا قبل از آن هم روی صحنه رفته بود؟
- پس روی صحنه چه قطعاتی را اجرا کردید؟
- گفتید که بعد از اجرای ارسباران خواننده گروه از شما جدا شد و برای مجموعه نوپای شما میتوانست بهشدت دردسرساز شود و حتی باعث از هم پاشیدن گروه باشد، اما شما موفق شدید در فضای شدیدا خوانندهمحور موسیقی ما دوام بیاورید و تا امروز با خوانندگان دیگری هم به کارتان ادامه بدهید. شاید شما از معدود گروهای موسیقی ایرانی باشید که توانستید موقعیتتان را با وجود تعویض و تغییر خواننده حفظ کنید. خودتان دلیلش را چه میدانید؟
- البته شما شانس آوردید که گروه در این دوران چندان تصویری نداشت و این تغییر خواننده شاید برای بخشی از مخاطبان که بین صداهای آواز سنتی ایران تفاوتی نمیبینند، اصلا احساس نشده است.
- ظاهرا باید به این نتیجه برسیم که یکی از دلایل جدا شدن امید نعمتی از دنگ شو سبیلش بود!
- اینجا و آنجا شنیدیم که حضور نداشتن دنگ شو در بازار موسیقی طی این چند سال باعث شده بعضی گروههای موسیقی مشابه شکل بگیرد یا به شکل جدیتری وارد بازار شود که کارشان شباهتهای آشکار و پنهانی با موسیقی و سبک دنگ شو داشت؟
- یعنی برخلاف تصور عمومی، از مطرح شدن و موفقیت گروههایی مثل «پالت» یا «چارتار» که کارشان شباهتهای آشکار و پنهانی با دنگ شو دارد، ناراحت و نگران نیستید؟
- ولی امید نعمتی به عنوان خواننده و عضو اصلی پالت یک دوره خواننده اصلی دنگ شو بود و تصویر و تاثیر مشخصی از حضورش در گروه شما وجود دارد.
- گویا خیلی هم از تجربههای قبلی درس نگرفتید، چون خواننده بعدی دنگ شو علاوه بر سبیل ویژه امید نعمتی، محاسن ویژهیی هم دارد!
- زند وکیلی هم این روزها علاوه بر کارهای گروه خودش، با تئاتر محمد رحمانیان، ترانه تیتراژ «شاهگوش» و همکاری با دارکوب میکوشد موقعیتی فارغ از خوانندگی دنگ شو در فضای موسیقی جستوجو کند؟
- شنیده شده که آلبوم «دلتنگ شو» را قبل از علی زند وکیلی با یک خواننده مشهور تمرین کرده بودید. پیشنهاد همکاری با همایون شجریان از کجا آمد؟
- چه شد که این ماجرای عاشقانه به سرانجام نرسید!؟ قطعههایی از آلبوم «دلتنگ شو» با همایون شجریان ضبط شده بود؟
- فکر نمیکنید دلیلش این بوده که همایون شجریان کیفیت کار دنگ شو را تایید نکرده و فکر کرده با این کار به اعتبارش لطمه میخورد؟
- دنگ شو دو آلبوم موسیقی مشخص دارد که به آنها ارجاع میدهید، در فضای مجازی وجود دارد و به شکل سی دی هم منتشر شده اما هیچ کدامشان مجوز رسمی ندارد. چطور توانستید «شیراز چلساله» و «دلتنگ شو» را منتشر کنید؟
- این سفر طولانی به خارج از کشور مقطع مهمی در کار حرفهیی دنگ شو بوده است. قصه سفرتان را هم تعریف کنید؟
- ظاهرا قبل از سفر به امریکا گذرتان به تایلند هم افتاده است. چطور شد که سر از تایلند در آوردید و آنجا اقامت کردید؟
- به نظرتان سفر به امریکا تاثیر مثبتی روی کار دنگ شو داشت یا فقط باعث دردسر مجوز گرفتنتان شد؟
- یکی از چهرههای همراه گروه دنگ شو در این سفرها صمد طالقانی بود. او کنار گروه چه میکرد؟
- چرا با وجود این خاطرات خوب از هم جدا شدید؟
- خب برسیم به اوضاع امروز؛ اگر به قول خودتان نخواهیم شاعرانگی کنیم ولی این روزها موعد تولدی دیگر دنگ شو است. مجوز فعالیت گروه صادر شده و سریال پژمان با آهنگسازی شما حسابی پرطرفدار است، آلبوم جدید آماده ضبط دارید و یک کنسرت شیراز هم برگزار کردید. مسیر تازه دنگ شو را چطور مدیریت میکنید و چه چشماندازی از آینده گروه دارید؟
- همکاری دنگ شو در ترانه تیتراژ و ساخت موسیقی سریال با برادران قاسمخانی و محسن چگینی تا به حال دو بار در سریالهای «دزد و پلیس» و «پژمان» اتفاق افتاده است. از چه طریقی با این گروه آشنا شدید و همکاری کردید؟
- موسیقی و ترانههای این دو سریال چقدر با مشورت و سلیقه سازندگان کار بوده و چه قدرش متعلق به دنگ شو است؟
- علاوه بر این فعالیتهای تلویزیونی و چند بار آهنگسازی در فیلمهای سینمایی در سالهای گذشته، ارتباطهای دیگری هم با اهل سینما و هنر دارید؛ جوری که آیدین آغداشلو برای آلبومهای شما شعرخوانی کرده و بهمن فرمانآرا در کاور آلبوم «دلتنگ شو» یادداشت تحسینآمیزی نوشته است. رابطه نزدیک این نامها با دنگ شو چطور برقرار شده است.
- ... و همکاری با آیدین آغداشلو چطور پیش آمد؟
.
- سوال آخرم در اصل، ميتوانست سوال اول اين گفتوگو باشد؛ اسم «دنگ شو» چه معنايي دارد؟ برخلاف تصور دنگ شو يك عبارت كاملا فارسي است، هر چند در زبانهاي انگليسي و فرانسه هم اين كلمه دنگ معناهايي دارد.
- پس حالا براي حسن ختام گفتوگو براي خوانندگان بگوييد اين «دنگ» اصلا يعني چه؟
منبع:
روزنامه اعتماد
تاریخ انتشار : دوشنبه 27 آبان 1392 - 15:38
دیدگاهها
واقعا کارشون درسته و من کارهاشون رو دوست دارم.
البته خود من با گروه پالت بیشتر حال میکنم.
چرا؟
كارتون حرف نداره ، هميشه پايدار باشيد.
افزودن یک دیدگاه جدید