آمن خادمی: سهم موسیقی در هشت سال دفاع مقدس بر کسی پوشیده نیست و بسیاری اذعان دارند که صدای دو مداح بزرگ یعنی صادق آهنگران و کویتیپور تاثیر غیرقابل انکاری در تهییج روحیه رزمندگان جنگ داشته است.
نام نینوا بسیاری را به اشتباه میاندازد که شاید این قطعه برای عاشورا ساخته شده است اما حسین علیزاده، آهنگساز این اثر میگوید: آن زمان جنگ شروع شده بود و همه داشتند در زمینه موسیقی برداشت خودشان را میکردند. در آن زمان مسئولان موسیقی از من خواستند که بیایید در مورد اتفاقاتی که در جنگ افتاده قطعه بسازید. من گفتم اولاً نمیتوانم کار سفارشی بسازم؛ چرا که باید با حس خودم بوجود بیاید و ضمن اینکه هر کسی جنگ را یک جور میبیند.
وی ادامه میافزاید: نمیگویم که این قطعه را برای جنگ ساختم ولی در شرایطی بود که در جنگ زندگی میکردیم. یادم هست یکبار یک نفر از من پرسید که نینوا چه رنگی است؟ گفتم یک افق تیرهای است که رنگ قرمزش غالب است چرا که ساخت این قطعه در نگاهم به افق در یک غروب اتفاق افتاد. البته اولین جلد نینوا با طرحی از رضا درخشانی به همین رنگ چاپ شد.
وی درباره مدت زمان ساخت این قطعه میگوید: نوشتنش چیزی حدود ۲ سال طول کشید و اما ایدهاش ۵-۴ ماه ولی ایده کلیتر آن به سال ۵۶ برمیگردد. من در آن سال یک طرح اولیه از دستگاه نوا داشتم که در حافظیه اجرا شد و چیدمان و فانتزی این جریان به سالهای ۵۶-۵۵ برمیگردد که کم کم این ایده را برایم آورد. تمام هنرمندان یک اثر میسازند و دائم این را با روایتهای دیگر بیان میکنند. من هم دائم با شکلها و شیوهای مختلف در تکنوازیهایم و کارهای گروهیام این ایده را داشتم.
نوای موسیقایی «کجاییدای شهیدان خدایی» از اشعار مولانا، با آهنگسازی هوشنگ کامکار با صدای ماندگار بیژن کامکار برای نخستین بار در سال ۱۳۶۰ با صدای استاد شهرام ناظری اجرا و بسیار مورد استقبال مردم در آن زمان قرار گرفت و به یکی دیگر از آثار خاطرهانگیز سالهای انقلاب و جنگ تبدیل شد.
شاید خیلیها هنوز سرود زیبایی که در وصف شهید محمد جهانآرا فرمانده سپاه خرمشهر سروده شده را به خاطر داشته باشند. در آن زمان ورد زبان هر ایرانی این سرود زیبا بود با این اشعار: ممد نبودی ببینی شهر آزاد گشته...
نوحه معروف «ممد نبودی ببینی» سالهای خیلی دور توسط جهانبخش کردیزاده در ایام محرم و صفر خوانده شده و همزمان با آزادسازی خرمشهر کویتیپور با الهام از ملودی این نوحه، آن را به این مناسبت خوانده است.
-
مردان خدا پرده پندار دریدند
تصنیف مردان خدا پرده پندار دریدند / یعنی همه جا غیر خدا هیچ ندیدند) را سیاوش نورپور ساخته بود و ان را در اختیار کیخسرو پورناظری قرار داد و این آهنگساز قطعات دیگر را به این بیت اضافه کرد و آن را بسط و گسترش داد. قطعه «مردان خدا» یکی از ماندگارترین و تاثیرگذارترین آهنگهایی بود که در زمان جنگ شنیده شد و بر زبانها افتاد.
به جرات میتوان گفت موسیقی دفاع مقدس همیشه در پس پرده و تحت تاثیر سینمای دفاع مقدس بوده است و معمولا بواسطه ساخت یک فیلم سینمایی یه قطعه موسیقی ساخته شده است و این چیزی است که اکثر هنرمندان سینما و موسیقی به آن اشاره داشتهاند. در نزد عموم مردم هم معمولا ما یک اثر موسیقی دفاع مقدس را بواسطه یک فیلم دفاع دفاع مقدس میشناسیم یا شنیدهایم مثال بارز آن فیلم ار کرخه تا راین از آثار ابراهیم حاتمی کیا است که جز جداناشدنی آن موسیقی تاثیر گذار و جاودانه آن ساخته مجید انتظامی است و هرگاه نام این فیلم در ذهن میآید ناخودآگاه موسیقی آن هم تداعی میشود.
نکته بارز دیگری که در گفتگو با همه هنرمندان عرصه سینما و موسیقی داشتم این بود که همگی بر این عقیده بودند که «با هر عقیده و دین و مسلک و باور مردان جنگ قابل احترامند» و همگی با نیکی و احترام از مردمان جنگ سخن میگفتند.
موسیقیدانان و خوانندههای جدید نیز از مقوله دفاع مقدس غافل نبودهاند که از مهمترین این آثار میتوان به سرود «شقایق» با صدای «احسان خواجه امیری» و شعر «افشین یداللهی، قطعه شنیدنی با صدای زیبای محسن چاوشی درباره آزاد سازی خرمشهر «هنوزم شهر من زیباست/ولی مثل من افسرده دست/هنوزم بوی خون میده/هنوزم مهجور و سرخوردست/هنوزم بوی خون میده/هنوز بوی جنون میده... اشاره کرد.
همچنین ترانه «یاد من باش»؛ با صدای «فریدون آسرایی» و آهنگسازی «بهروز صفاریان، قطعه «خرمشهر» با صدای «علیرضا عصار و ترانه «پرواز»؛ با صدای علی لهراسبی نیز در زمره این آثار قرار میگیرد.
دیدگاهها
فکرمیکنم الان تو خوانندگان پاپ جناب محسن چاووشی بهترین ترکها را برای دفاع مقدس خونده به خصوص
اهنگ پراحساس پرچم سفید ...
مردی از دیار خرمشهر محسن چاووشی ...
ازطرف تمام مردم استان بوشهر به محسن چاوشی تبریک میگم بخاطر احساس قشنگش...
یاحق
آفرین به محسن چاوشی
افزودن یک دیدگاه جدید